MENU
 
>

Program & Aktiviti

MATLAMAT
Majlis Perbandaran Manjung sebagai pihak berkuasa tempatan yang aktif memastikan bahawa penduduk dan penduduk tinggal di kawasan mereka berjaya dan mengamalkan aktiviti kitar semula. 

APA YANG PULANG?
Proses memperoleh atau membuat beberapa atau semua bahan daripada sampah untuk digunakan semula atau dalam erti kata yang sederhana, proses kitar semula melibatkan pengumpulan, pemprosesan dan penggunaan semula bahan yang pernah dianggap sebagai bahan buangan.

Kami ingin berkongsi dengan orang Manjung mengenai kepentingan kitar semula dalam kehidupan kita. Belajar tentang kitar semula dan mengamalkannya adalah dua perkara yang berbeza. Oleh itu, kami ingin mendesak semua penduduk Manjung untuk mengamalkan kitar semula dalam kehidupan seharian kerana masa depan terletak pada tangan kita sendiri.

OBJEKTIF
Memastikan aktiviti kitar semula sentiasa dijalankan dan diamalkan oleh semua pihak di antara Majlis Perbandaran Manjung kawasan.
Meningkatkan kesedaran dan memahami semua aspek penting dalam amalan kitar semula
Meningkatkan penyertaan semua pihak, terutama penduduk dalam kediaman taman, industri, perniagaan premis, tempat menyembah dan Jabatan Kerajaan dan juga NGOs.

ADAKAH AWAK?
Setiap Hari kita mengeluarkan 15,000 tan sampah tetapi kita mendapat semakin kecil ruang untuk melindungi meraka.
Untuk mengeluarkan 1 tan kertas memerlukan 17 tangkai pokok kelapa sawit tidak kurang daripada 10 tahun.
Kerajaan membelanjakan purata RM 130.00 untuk melupuskan 1 tan sampah. (RM 130.00 X 15,000 tan= RM 1,950,000.00 sehari).
Malaysia import lebih daripada 25,000 tan dengan kos RM 4 juta kertas yang digunakan dari luar negara setiap bulan.
Dengan Kitar Semula tin aluminium, kita akan menjimatkan cukup tenaga untuk menghidupkan televisyen selama 3 jam.
Dengan kitar semula satu botol kaca, kita dapat menjimatkan 100 watt untuk mentol lampu selama 4 jam.
Kertas yang dikitar semula boleh mengurangkan 4380 tan sisa setiap hari. jumlah ini sepadan kepada 78,000 batang diperlukanuntuk membuat kertas.Bayangkan bagaimana kita dapat melindungi hutan kita dengan mengamalkan kitar semula.